De bouw van Quinta Verde

Updates van het project

In oktober 2007 hebben we een mooi stuk grond gekocht in het midden van Portugal.
De bouw van onze B&B Portugal is gestart op 15 mei 2008.
Hier kunt u volgen en op de foto's zien hoe de bouw vorderden en hoe men bouwt in Portugal.


Update 09-05-2009

Quinta Verde is nu helemaal klaar!
Twee weken eerder dan gepland is de bouw van onze B&B afgerond. We zijn reuze tevreden over het hele projekt. Alle mensen waar we mee samenwerken, met name de aannemer en advocaat hebben zich ingespannen om alles ruimschoots op tijd af te krijgen.

Het resultaat mag er wezen!

Inmiddels zijn wij zelf ook in Cabreiros gearriveerd en al druk bezig met de inrichting van onze Bed and Breakfast. Tussendoor moeten we nog veel andere zaken regelen: de woonvergunning aanvragen en onze auto invoeren en zorgen voor een Portugees kenteken.

Bouw BouwBouw BouwUpdate 31-03-2009

Het schilderwerk binnen is klaar en de timmerman heeft bijna zijn klus erop zitten. Alle deuren, deurkozijnen en alle inbouwkasten zijn met de hand gemaakt door de timmerman en zien er prachtig uit. Het mooie gevlamde cederhout komt in het huis goed tot zijn recht.

De deuren worden nu gevernisd en volgende week worden ze in de deuropeningen gehangen. Buiten zijn ze begonnen met het bestraten van de toegangsweg en de ruime parkeerplaats voor het huis. Overal komen in de bestratingen (heel netjes) afvoerputjes, zodat het, áls het een keertje regent, het overtollige water snel weer weg kan. Dit water wordt in een waterput opgevangen, daarna kunnen we het gebruiken om de planten van water te voorzien. Het is nog maar één maand verwijderd van de dag dat de verhuiswagen met onze spullen de reis van Nederland naar Portugal zal maken.
Bouw BouwUpdate 06-03-2009

Het grote afwerken van Quinta Verde is begonnen! Het lijkt minder spectalulair maar niets is minder waar, de vorderingen gaan gestaag door en alles gaat nog steeds prima. Alle ramen en deuren zijn geplaatst, het huis ziet er daarom aan de buitenkant al veel meer als een huis uit. Alle kamers, badkamers en gangen zijn van plavuizen voorzien en overal zijn afwerkranden van de bijbehorende tegels op maat gemaakt. Ook de aangrenzende terrassen zijn al betegeld. De verfkleuren zijn bepaald en deze week zijn de schilders begonnen met het schilderen van de binnen- en buitenmuren. En ook de electricien en de technicus voor het brandalarm zijn volop bezig.

In februari wordt in heel Portugal volop carnaval gevierd, de optochten zijn bijna hetzelfde als in Nederland, alleen ontgaan ons de grapjes nog een beetje..........
Bouw BouwBouw BouwUpdate 25-01-2009

Het weer is in januari een beetje wisselvallig geweest, maar er waren ook veel mooie zonnige dagen met een temperatuur van zo'n 15 graden. De bouwers hebben erg hard gewerkt. De raamkozijnen zijn geplaatst, het stucwerk aan de buitenkant is klaar en binnen zijn alle ruimten ook al gereed om te schilderen. In de gastenkamers liggen de plavuizen al op de vloer en ook de badkamers zijn al betegeld. Wat ziet alles er dan al anders uit! De bouw verloopt echt boven verwachting snel en goed! Alle verhalen op televisie van "Ik vertrek"en "Het roer om" zijn niet van toepassing op de bouw van onze B&B Quinta Verde! Bij ons gaat het met de communicatie tussen ons en de aannemer gewoonweg grandioos!
Bouw BouwBouw BouwUpdate 31-12-2008

Zelfs rond de kerstdagen wordt er hard doorgewerkt aan de bouw. Het is een heel ander gezicht nu het stucwerk aan de buitenkant klaar is, laat de schilders maar komen! Het huis wordt wit met gele accenten aan de onderkant en rond de ramen. Op de foto's is dit te zien: wat geel wordt, is gearceerd. Alle leidingen zijn netjes weggewerkt in de muren en vloeren en naast de toegangsweg is een laag muurtje geplaatst. De deuren, zowel binnen als buiten zijn besteld en worden over een maand geplaatst. De definitieve vorm wordt steeds duidelijker.

Bouw Bouw


Update 11-12-2008

Onze Portugese aannemer geeft aan dat hij ongeveer een maand eerder klaar is met de bouw, dus in plaats van half mei 2009 half april 2009, dit geeft ons meer armslag om alles goed in orde te maken. De bouw vordert ook echt snel. Momenteel zijn de bouwers bezig met het aanleggen van leidingen voor gas, water, electra, tv en telefoon van de poort naar het huis. In het huis zijn de electriciens bezig om alle electrapunten te voorzien van deze draden. Als zij klaar zijn komt de stucadoor om de wanden weer mooi glad te maken en kunnen de plavuizen, deuren en keuken geplaatst worden. Buiten is men ook al begonnen met de voorbereidingen voor de toegangsweg zodat dit nog een maandje of 3 kan indikken waarna men gaat bestraten. Het weer in Portugal is momenteel wat wisselvallig een dag of 2 a 3 met regen en wind en temperaturen van 7 a 8 graden en daarna weer zonnig met temperaturen van ongeveer 15 graden.

Bouw BouwBouwBouwBouwBouwUpdate 15-11-2008

Inmiddels zijn alle binnen- en buitenmuren gemetseld en voorzien van een isolerende tussenlaag en ook het zwembad is voorzien van een stevige laag beton. En wordt nu nog betegeld.

Het dak zit er nu echt op, mooie oranje dakpannen met een echt Portugees tintje. De dakpannen op de onderste dakrand zijn namelijk gevuld met een laagje cement en deze zijn wit geverfd. Je ziet dit vaak bij oudere portugese huizen en wij vinden dit wel chique staan! Ook zijn de bouwers al bezig met de aanleg van electriciteit en het sanitair. Het weer is nog steeds goed 17 gr. met een zonnetje en af en toe wat bewolking.

Bouw BouwBouwBouwUpdate 22-10-2008

Inmiddels zijn alle binnen- en buitenmuren gemetseld en voorzien van een isolerende tussenlaag en ook het zwembad is voorzien van een stevige laag beton. En wordt nu nog betegeld.

Het dak is een verhaal apart, dit is een enorm verschil met de bouwwijze in Nederland. Eerst worden er twee torentjes gemaakt en daarop worden de hoofdbalken bevestigd. Daarop komen spanten te liggen (ook van beton) elk 30 cm. van elkaar. Deze tussenruimte wordt opgevuld met grijze stenen. En dan komen er twee grote betonwagens en die spuiten het hele dak vol met beton, dat netjes gladgestreken wordt. Op dit moment zijn ze bezig met de dakpannen.

Bouw BouwBouwBouwBouwBouw<Een filmpje van de bouw!
Update 10-10-2008

Het is alweer een tijdje geleden dat er een nieuwe update was maar hier is hij dan met wat meer foto’s dan gebruikelijk. De bouw vordert heel snel! De gastenkamers zijn allemaal voorzien van een onderlinge geluidsisolatie. Op de binnenmuren hebben ze een laag van 2 a 3 cm isolatie gespoten daarna een luchtlaag en dan de buitenmuren gemetseld, de totale dikte van de muren wordt zo’n 35 cm. Alle binnenmuren staan al en het geheel heeft nu een vorm. Het zwembad is gemetseld met speciale stenen en daarna afgesmeerd met een soort cement. Nu moeten de tegeltjes er nog op, de machines plaatsen en aansluiten en dan kan het water er in. De buitentemperatuur leent zich voor een heerlijke duik in het zwembad.

Als je nu door het huis en de gastenkamers zou lopen, zou je al goed kunnen ervaren hoe de Quinta eruit zal zien. Het uitzicht blijft geweldig vanuit alle hoeken van de Quinta. Een boer uit de directe omgeving heeft de boomgaard gemaaid zodat je nu kunt zien hoe groot het terrein onderin is! Na het maaien ontdekten we op de foto’s dat er heel veel perzikbomen en zelfs citroenbomen in de boomgaard staan! De fruitbomen zijn al zo’n vier jaar niet meer gesnoeid en bijgehouden, dus dat vergt de komende winter en voorjaar een hoop werk. Binnenkort kunt u een artikel van ons lezen in de Stentor, editie Vechtstreek, over ons vertrek naar Portugal. Wij worden geïnterviewd door freelance journaliste,  o.a. van de Stentor.

Bouw BouwBouwBouwBouwBouw
BouwBouwBouwBouw


Update 23-08-2008

Zoals u kunt zien op de foto's is het dak van het woonhuis al gestort en zijn er al enkele binnenmuren van de gastenkamers gemetseld. Nu ligt het werk even 2 weken stil, de aannemer gaat met vakantie.

BouwBouwBouwBouwBouwBouwBouwBouw


Update 17-08-2008

De rode stenen liggen al klaar om de muren te bouwen in de gastenkamers. De muren tussen de kamers zijn dubbelsteens en ertussen komt een geluidsisolerende laag. Aan het muurtje voor de terrassen wordt ook al gewerkt, zodat u lekker buiten kunt zitten voor uw kamer. De bekisting voor ons huis is geplaatst en binnenkort wordt het plafond gestort. De bouwers zijn ook al bezig met een muurtje voor het zwembad om het zand tegen te houden. Al met al schiet het mooi op en wordt er hard gewerkt.

BouwBouwBouwBouw


Update 22-07-2008

Welkom terug op onze projectpagina van onze B&B Quinta Verde in Portugal. Er wordt keihard gewerkt in Cabreiros, op dit moment aan de bekisting van de plafonds van de gastenkamers en de garage. In Nederland worden plafonds door middel van platen gemaakt. In Portugal gaat dat op een andere manier, hier worden eerst bekistingen gemaakt, daarna alles gestut met veel ijzeren staven en daarna het volledige dak met beton gestort. Daarna laten ze dit ongeveer een maand met rust, het beton kan dan goed uitharden. Op de eerste twee foto's is de bekisting te zien van de gastenverblijven en de garage. Op foto 3 en 4 is te zien hoe de ondersteuning van de plafonds gerealiseerd is.

BouwBouwBouwBouw


Update 20-07-2008

In Portugal kan men door het mooie weer, ongeveer 27 graden, flink opschieten. Op foto 1 ziet u een overzicht van het geheel. op foto 2 en 3 ziet u hoe de laatste hand gelegd wordt aan de pijlers die het plafond gaan dragen van de gastenkamers, volgende week gaat het plafond erop, op foto 4 ziet u hoe het uitzicht wordt vanuit de gastenkamers.

BouwBouwBouwBouw


Update 07-07-2008

Zoals u op de eerste 2 foto's kunt zien, staat de muur er al om het zand tegen te houden dit is nodig omdat wij op een schuine helling bouwen en je op deze manier voorkomt dat je met regen een zandverschuiving krijgt. Op foto 3 ziet u de afvoer voor de gastenkamers en foto 4 is een overzicht foto met daarop de wapeningspilaren die het dak gaan dragen.

BouwBouwBouwBouw


Update 03-07-2008

Ja,ja zoals u ziet komen wij nu de grond uit. Het werk gaat voorspoedig en zoals u op de foto's kunt zien is het weer schitterend. Wij zijn erg blij met de voortgang vooral ook omdat wij er nu even niet bij kunnen zijn. Deze foto's zijn gemaakt door onze advocaat, Ricardo. Het uitzicht is geweldig, en de buurman is het stro aan het ophalen. De foto's zijn van de garage en van de muur om het zand tegen te houden, dat is het gevolg als je op een schuine helling bouwt.

BouwBouwBouwBouwBouwBouwBouwBouw


Update 24-06-2008

In Portugal wordt er hard gewerkt aan onze B&B, op de foto's ziet u dat er al electriciteit is (dat gaat in portugal nog via een houten paal, door de lucht!) en dat er al heel wat grond is uitgegraven en voorbereidingen gemaakt zijn voor de funderingen. Het is momenteel goed weer in Portugal, ongeveer 23 graden en zonnig zodat de mannen goed door kunnen werken.

BouwBouwBouwBouwBouwBouw


Update 13-06-2008

Het grondwerk is klaar!

Er is weer een heleboel gebeurd: Er staat een hek om het perceel, er zijn borden geplaatst, een verhard pad aangelegd voor de vrachtwagens, materialen aangevoerd en heel veel grond verplaatst!

Omdat onze B&B op een helling gebouwd gaat worden, is het een enorme klus om eerst het grondwerk gedaan te hebben. Er is een hoogteverschil van vanaf het bovenste punt van het huis tot aan het zwembad. In ongeveer twee weken hebben ze deze klus geklaard.

Het worden drie zogenaamde etages; een voor het huis, de tweede voor de gastenverblijven en de derde voor het zwembad.

Volgende week gaan ze verder met de constructie.

Ook hebben wij nu een huisnummer: Rua da Corredoura n.º 31 – Cabreiros, Salir de Matos

De aanvraag voor het leidingwater is ook al naar de gemeente en volgens onze advocaat gaat de aanvraag 2 maanden in beslag nemen, ja,ja, in Portugal gaat alles nog erg rustig.

BouwBouwBouwBouwBouwBouw


Update 21-05-2008

De aannemer is begonnen met de bouw!

Vorige week hebben de besprekingen met de vier aannemers tot een goed resultaat geleid. Het is wel goed om in Portugal, misschien wel overal in de wereld, meerdere aannemers een offerte te laten maken. De prijzen lagen bij ons nogal behoorlijk uit elkaar. Na wat moeizaam onderhandelen en erachter komen wat deze aannemer er precies voor doet, welke kwaliteit, hoeveelheid en soort materialen zijn wij tot een keuze gekomen. Maar ja dan nog onderhandelen over de prijs, wanneer kun je beginnen, betalingscondities, wanneer ben je klaar etc. etc. Gelukkig heb ik een advocaat die erg goed Engels spreekt en ‘alles’ goed vertaald. Deze advocaat gaat nu het een en ander in een contract vastleggen zodat de aannemer en ik weten waar we aan toe zijn. De engineer, degene die de technische tekeningen en berekeningen heeft gemaakt, gaat ook toezien op de bouw en stuurt hier verslagen van op. Hopelijk kunnen wij er in onze vakantie een aantal weken naar toe om ook het een en ander te kunnen volgen.

De foto’s bij dit stukje zijn gemaakt van de eerste werkzaamheden op 20 mei 2008 door onze advocaat.

BouwZee


Update 07-03-2008

Vandaag gaan de technische tekeningen en berekeningen naar het gemeentehuis, de engineer is dus klaar met zijn werk. Nu kunnen ook de aannemers een offerte maken en weten wij dus precies wat het een en ander gaat kosten. Helaas kunnen wij u over 3 weken pas weer up to date houden, onze webside desiner gaat namelijk op vakantie naar Maleisië. Maar wij hopen wel dat er dan weer flink wat nieuws te melden is. Tot begin april.

Update 23-02-2008

Donderdag 22 februari kreeg ik een telefoontje van de architect dat de bouwvergunning voor het huis is goedgekeurd. Nu kan de engineer aan het werk om de vergunningen aan te vragen voor het aansluiten van het water, electra, de parkeerplaatsen, de fundering etc. waarschijnlijk is dit binnen 2 weken klaar en kunnen de aannemers die dit werk moeten uitvoeren een gedegen offerte maken.

Update 18-02-2008

Ik ben net terug uit Portugal.

De eerste dag dat ik arriveerde ben ik met de architect naar de Camara (Gemeentehuis) van Caldas da Rainha geweest om de tekeningen in te dienen voor de aanvraag van de bouwvergunning.

De volgende dagen heb ik bouwwerken bezocht van enkele aannemers die een offerte gaan uitbrengen voor ons nieuwe huis/B&B, deze bezoeken zijn noodzakelijk om te zien hoe de aannemers bouwen, met welke mensen zij samenwerken en of ze geïnteresseerd zijn in een nieuwe opdracht. De bouw moet aanvangen eind maart of begin april anders halen wij onze doelstelling niet, namelijk het verhuren van kamers in de zomer van 2009.

De architect diende nog een aantal zaken af te werken waarna de aannemers ongeveer 2 weken nodig hebben om een offerte te kunnen maken, wij hopen dus begin maart de offertes binnen te krijgen en zijn heel benieuwd.

Update 17-01-2008

In de maand januari/februari ga ik naar Portugal om aannemers te zoeken voor de bouw van de Bed&Breakfast. Zowel mijn advocaat als ook mijn architect zeggen dat je in Portugal 4 aannemers een offerte moet laten maken. In Portugal is het "ons kent ons" nog zeer populair, dus zowel de advocaat als ook de architect draagt elk 2 bouwers aan die ik binnenkort ga ontmoeten. Wij zijn zeer benieuwd naar de prijzen die zij ons zullen offreren, natuurlijk hebben wij zelf wel een indicatie van de prijzen die er in Portugal gevraagd worden, maar elke situatie is weer anders.

Het is te hopen dat het lukt in de tijd dat ik er ben, want je moet toch vaak wel iets meer geduld hebben dan de geplande tijd die men denkt nodig te hebben (dit is typisch Portugees zegt men dan….).

En als eerste ga ik bij de accountant langs waar onze fiscale pasjes liggen, daarna naar de bank waar onze bankpasjes en toebehoren nog zijn en even kennis maken met Nuno de nieuwe bankmedewerker. Dan ga ik op weg naar de architect om samen met hem de tekeningen in te dienen bij het gemeentehuis (Camara) .

Ook ga ik op zoek naar een vervoerder vanuit Portugal om als retourlading onze meubeltjes mee te nemen over ongeveer 1 jaar. En op zoek naar de IKEA en de Makro om te oriënteren wat je daar wel of niet kunt krijgen, bijv. Hebben ze in Portugal bedden van 2.10 m x 0.90 of 1 m?

Ook ga ik een belofte inlossen, die ik gemaakt heb met de makelaar en zijn vrouw. Ik zou met hen een borreltje drinken of een hapje eten als de grond aan ons verkocht zou zijn. Ook zou de vrouw van de makelaar mij leren hoe je brood bakt in een steenoven die in het huisje zit.

Verder lijkt het mij nog leuk om eens bij wat wijnboeren te buurten, misschien exporteren naar Nederland? Gewoon maar eens kijken.

En natuurlijk de Portugezen die ik al ken even bezoeken, kopje koffie, babbeltje etc.

Update 10-10-2007

Een stuk grond of een huis kopen in Portugal is een hele onderneming en vergt vaak heel veel tijd. Eerst moet je duidelijk weten in welk gedeelte van Portugal je wilt gaan wonen. Na twee jaar intensief zoeken naar een geschikt huis op een fijne plek, zijn we er uiteindelijk in geslaagd om een heel mooi stuk grond te kopen op een prachtige locatie in het midden van Portugal, in de Costa de Prata (de zilverkust). Op dit moment zijn we bezig om onze B&B samen met een Portugese architect vorm te geven. De eerste tekeningen zijn we aan het bekijken. Als alles mee zit, zullen we in februari 2008 starten met de bouw van ons project. Op het 15.000 m2 stuk grond staat al een klein arbeidershuisje (50 m2) dat we zelf gaan verbouwen als appartement. Op die manier kunnen we de bouw van het project ook goed begeleiden. Want in Nederland wonen en tegelijkertijd in Portugal een huis bouwen, dát gaat niet!

Het project bestaat uit:
-Een appartement voor 4 personen
-Een gastenverblijf met 5 ruime kamers, elk met een eigen badkamer en terras
-Een gezellige ontbijtkamer voor onze gasten
-Een zwembad
-Een privé-gedeelte voor onszelf
-Een grote, mooi aangelegde tuin met gezellige zitjes
-Een plek voor onze gasten om te kunnen barbecueën
-Een grote boomgaard met diverse fruitbomen
-Een parkeerplaats