Lissabon Portugal

Lissabon Portugal

Ik voel mij vanbinnen bederven,
Nu weet ik waaraan ik zal sterven,
Aan de oevers van de Taag.
Aan de gele, afhellende oevers,
Er is niets schooners en droevers,
En ’t bestaan verheven en traag.


Zo begint het eerste couplet van J Slauerhof, gezongen door Cristina Branco op haar CD ”O descobridor”, dit lied gaat over de Taag, de rivier die zo onafscheidelijk is van Lissabon.

De wereldstad Lissabon is slechts 90 km verwijderd vanaf B&B Quinta Verde. 'De witte stad' is de romantische naam die Lissabon vaak krijgt. De hoofdstad is boven de noordelijke oever van de Taag gelegen en strekt zich uit over zeven heuvels. Je vindt er schilderachtige, kleine en kronkelige straatjes, maar ook brede winkelavenues, pleinen en fonteinen.

De aardbeving van 1755 en de brand die erop volgde heeft veel verwoest, er zijn zo’n 15.000 tot 30.000 mensen omgekomen en vele gebouwen zijn ingestort of verbrand. De brand werd veroorzaakt door de kaarsen die ter ere van Allerheiligen waren ontstoken. De wederopbouw van Lissabon werd aangevoerd door Marquês de Pombal. Zijn netwerk van parallelstraten vanaf de waterkant naar de Rossio is na vele jaren voltooid. De triomfboog die de Rua Augusta overspant was pas een eeuw later, in 1873 gereed. Het centrum is met de zwart-wit mozaïekwerk geplaveide Praça de Dom Pedro IV, door de Portugezen ook wel Rossio genoemd. Hier staat het standbeeld van koning Pedro IV op een hoge marmeren zuil. Hier vindt men de meeste cafés en is het zeer levendig en druk. Hier komen ook de vele treinreizigers aan op het station Enstação do Rossio. Aan de noordzijde van dit plein vindt u nationaal theater, Teatro D. Maria II. In het noordoosten vindt u de Largo de São uit de 13e eeuw en geheel na 1755 herbouwde São Domingoskerk.

Baixa, de benedenstad , is het eigenlijke centrum van Lissabon. De wijk is herbouwd nadat een aardbeving in 1755 grote delen van de hoofdstad had verwoest. Rechte, brede straten en talrijke winkels bepalen nu het beeld. Het opvallendste bouwwerk in Baixa is de Elevador do Carmo. Deze in neogotische stijl ontworpen, metalen lift verbindt de benedenstad met de bovenstad; een hoogteverschil van 32 meter. Bovenop de lift is een terras gebouwd, vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt over Lissabon.

Hoog boven Lissabon ligt het Castelo de São Jorge, een kasteel uit de IJzertijd. Het kasteel heeft tien imposante torens en op de binnenplaats van de ruïne vind je een rustig parkje met mooie fonteinen. Het uitzicht over de stad is de klim naar het kasteel meer dan waard.

De oudste wijk van Lissabon, Alfama, is een doolhof van smalle, bochtige straatjes, poorten en trappen. De kleurige gevels met wasgoed en fleurige bloempotten maken de wijk tot een idyllisch geheel. Tijdens het middaguur zijn de straatjes doordrongen met geuren van verse knoflook en gebakken vis. Hier kun je ‘s avonds in de cafés luisteren naar de weemoedige klanken van de fadomuziek.

Enkele andere bezienswaardigheden die u niet mag missen zijn; * Torre de Belém (in de wijk Belém), met het schitterende uitzicht over de Taag, * Mosteiro dos Jerónimos(Hiëronymusklooster), ook in Belem, * Ponte 25 Abril, de brug over de Taag, * De Docas, het uitgaanscentrum aan de Taag onder de Ponte 25 de Abril. Oude pakhuizen zijn hier verbouwd tot restaurants en cafés, * Monumento Cristo Rei. Een 100 meter hoog Christusmonument. Het staat op de hoge heuvel aan de zuidelijke oever van de Taag (tegenover Lissabon). Echt de moeite waard vanwege het prachtige uitzicht op de stad en op de Ponte 25 de Abril. * De Sé, de fraaie kathedraal van Lissabon.

Fadomuziek. Wie live wil luisteren naar de fado, moet naar Lissabon of Coimbra. In Lissabon zijn veel speciale restaurants waar de professionele fadistas hun muziek ten gehore brengen. Vooral de wijken Bairro Alto en Alfama zijn hierom bekend. Veel goede fadorestaurants in Lissabon verzorgen een avondvullend programma met diner en fadomuziek. Reserveren is meestal verplicht.

Tramlijn 28, Lissabon. De ouderwetse, houten tram op lijn 28 rijdt in een ringlijn door nauwe straatjes. Je kunt overal in- en uitstappen. Start je rit bijvoorbeeld bij het plein Martim Moniz (ten Noordoosten van de wijk Baixa), langs Largo das Portas do Sol. Dit plein ligt boven de wijk Alfama, die je van hieruit kunt verkennen.Vlakbij ligt ook de Miradouro de Santa Luzia met, vanonder de bougainville, prachtig uitzicht over de Taag en azulejos over Alfama. Je kunt daarna de rit vervolgen naar het centrum.

Dit is een informatieve pagina over de door u gezochte plaatst vlakbij B&B Quinta Verde.

Meer weten over deze nieuwe Bed & Breakfast?

Klik dan Hier

Impressie van Lissabon

Lissabon Portugal
Lissabon Portugal
Lissabon Portugal
Lissabon Portugal
Lissabon Portugal
Lissabon Portugal
Lissabon Portugal
Lissabon Portugal

Impressie van onze B&B

Over ons B&B quinta verde
Over ons B&B quinta verde
Over ons B&B quinta verde
Bed impressie Quinta Verde

Interesse?

Reserveer nu

Vraag vrijblijvend naar extra informatie of eventuele beschikbaarheid in onze bed and breakfast of vakantiehuisje.
klik hier