Roosje ...... mijn roosje!

Ga terug

Ik geef je een roos..... elke dag! Dit liedje van Conny van den Bos geeft al aan dat de roos een bloem is waar een grote symboliek achter verscholen is. Op het "landgoed" van B&B Quinta Verde bloeien in de meimaand alle soorten rozen al volop en kan Ronald elke dag een andere kleur uitzoeken om aan zijn Margrietje te geven....


Rozen worden al sinds de tweede helft van de 16e eeuw in Nederland gekweekt om hun schoonheid, vóór die tijd kende men maar één soort roos ( Rosa gallica) die alleen voor medische toepassingen werd gebruikt en daardoor de naam apothekersroos kreeg.
De roos werd als symbool gebruikt voor de vijf wonden van Christus, het bloed der martelaren en Maria. Ook  werd deze populaire bloem gebruikt om ideeën, waarden en normen te symboliseren: van politiek (soc. partijen) tot aan het christendom. Bulgarije, Engeland, Zuid-Korea en diverse Amerikaanse staten hebben de roos in hun embleem staan.
Maar het allerbekendste symbool is die toch wel die van de liefde: als je van iemand houdt, geef je hem of haar toch het liefste een bos dieprode rozen!
Niet onbelangrijk zijn de toepassingen in de parfumindustrie en in de keuken. Toch maar eens een keer proberen om rozenblaadjesthee te zetten of rozenknoppen in te leggen in azijn met suiker, jam ervan te maken of te garneren met gesuikerde rozenblaadjes!


Er is een hemelsbreed verschil in de verkoop van rozen in Nederland en in Portugal.
In Nederland zul je zeer zelden rozen bij de bloemenkoopman zien staan die al heel ver uit zijn gekomen. Wij, met onze Calvinistische inslag, kopen toch het liefst de roos helemaal in de knop zodat we er een hele lange tijd van kunnen genieten.
Hier zie je op de dagelijkse markt in Caldas da Rainha emmers vol bloemen staan die in Nederland niet meer te verkopen zouden zijn, zo ver zijn ze al open! Maar wat een feest om ze zo te zien staan daar op die markt, dat wel!
In Portugal leeft men bij de dag: een boeket rozen die je iemand geeft, zijn al volop open, je moet er NU van genieten. Men besteedt volop aandacht aan het schikken (het lijkt wel vaak op een grafstuk, maar alla, smaken verschillen...) en vervolgens worden bloem en blad helemaal ingespoten met een superglansmiddel dat elke geur en groei tegen zal gaan.


Dit is mij één keer gebeurd en sinds die tijd vraag ik of ze er gewoon een stuk papier om willen doen: Naõ presente!