Mannentrouw en Tibouchina

Ga terug

Twee jaar geleden plantten wij tussen de terrassen bij de gastenkamers een aantal planten van de Plumbago Auriculata , de mannentrouw. Echt een prachtige klimplant met bleekblauwe , trosachtige bloemen, maar deze gaven ons heel wat problemen.....


Voordat we hier meer over vertellen, eerst iets over de oorsprong van de naam "mannentrouw". Hier zijn verschillende theorieën over in omloop. De voor mannen meest flatterende uitleg is dat de blauwe bloemen van de plant de eerlijke en hondstrouwe ogen van de man moeten voorstellen, maar er is ook een andere verklaring. Als je langs de klimplant loopt, zul je merken hoe de bloemen blijven plakken, net als mannentrouw....
Als je weet welke kleur Ronald`s ogen zijn, zul je niet verbaasd zijn dat hij liever de voorkeur aan de eerste verklaring van deze naam geeft!
Wij hebben deze trouwe plakkers daar in ieder geval weggehaald, want onze witte badkamerkleedjes gingen wel heel veel blauwe vlekken vertonen.


Een nieuwe aanwinst op ons balkon is de Tibouchina, waar we op onze vakantie op Madeira een heel klein plantje van kochten, de diep blauwpaarse kleur van de fluweelzachte bloemen is er een die je niet snel vergeet. We hebben ze in twee potten gezet en ze zijn nu al bijna een meter hoog én in bloei!

Ook kochten we een orchideeënbol, die eerst een halve meter de lucht in schoot om daarna prachtige bloemetjes te geven in de kleuren geel en oranje: helaas een naam ervan weten we niet.


Onze Datura (trompetplant) of Brugmansia was een reuzenplant geworden deze zomer! Ze worden hier in Portugal vaak gewoon in de tuin gezet en dan bloeien ze tot ver in november door! De grote trompetvormige bloemen gaan open in het begin van de avond en verspreiden een heerlijke geur waar nachtvlinders op afkomen. Een prima gezelschap voor een heerlijk avondje op het terras!