Onze tuin in april

Ga terug

In maart plaatsten we een bericht dat het van november tot april erg droog is geweest in Portugal en dat er ook sprake was van een watertekort in de grote waterreservoirs van ons land. We hebben waarschijnlijk met zijn allen hard geroepen om regen, want sinds de tweede week van april valt deze regelmatig!

Het gevolg is dat de planten goed gegroeid zijn en alles er fris en groen uitziet. Ineens stonden alle appelbomen in bloei (foto1) en liepen de druivenranken uit! Voor onze tuin en de hele fruitregio is dit een zegen, want anders was er veel verloren gegaan.
De nieuwe planten die we in het najaar tussen de gastenkamers hebben aangeplant doen het prima en bedekken nu al bijna de gehele tussenwanden.

Alle citrusbomen zitten afgeladen vol met de heerlijk geurende bloesem (foto2): onze gasten kunnen deze met gunstige wind vanuit hun terrasstoel ruiken!


Twee jaar geleden kreeg ik van mijn vader een aantal stekjes van een soort madeliefje: deze doen het in dit klimaat fantastisch, het zijn nu al grote pollen en ze bloeien bijna het gehele jaar (foto3)

Het uitzicht vanuit de onbijtkamer naar de tuin wordt elk jaar mooier, de lege plekken zijn al bijna allemaal volgegroeid en sommige soorten zaaien zich nu ook vanzelf (zonder onze hulp!) uit, zoals de juffertjes-in-het-groen en de slaapmutsjes. De pollen met irissen worden ook elk jaar groter en groter, de lila-blauwe staan nu bijna in bloei. (foto4)

In de moestuin hadden we een klein salieplantje gezet: nooit geweten dat behalve de krachtige medicinale werking tegen allerlei kwalen (gewoon dagelijks een blaadje opkauwen!) het ook een hele mooie tuinplant is. Inmiddels hebben we er meerdere exemplaren van in de zijtuin gezet. Het worden in een jaar tijsd al flinke pollen en de bloemen trekken veel bijen en hommels aan. (foto5)


Hier kochten we diverse kleuren irissen; ze hebben smalle bladeren (die op die van uienbollen lijken) en hebben elk weer een andere kleurcombinatie: deze bruin/paarse vinden wij wel heel erg fraai! (foto6)

We zijn benieuwd waar onze tuin in de meimaand ons weer mee zal verrassen!