Oud en Nieuw in Portugal

Ga terug

Toen onze buurvrouw, Graciete, hoorde dat wij in Portugal zouden zijn met Oud en Nieuw, nodigde zij ons meteen uit voor het grote feest in Arneirense in Caldas da Rainha. Dat wij twee van de 600 feestgangers zouden zijn, wisten we toen nog niet! Oud en Nieuw vieren in Portugal is een hele belevenis.
Veel Portugezen vieren de jaarwisseling in een grote zaal, restaurant of zelfs in de open lucht aan het strand, maar wel met een heleboel mensen bij elkaar en met veel eten en drinken!
Arneirense is een actieve buurtvereniging in Caldas da Rainha die met zo`n 70 vrijwilligers al een week druk bezig waren om het Oud en Nieuwfeest voor te bereiden.
Het feest vond plaats in een immens grote hal, waar we in het begin van de avond onze jas liever aan dan uit hadden. De meeste vrouwelijke gasten waren heel feestelijk gekleed, met glitters en op hoge hakken. De leeftijd van de gasten liepen uiteen van pasgeboren tot vrij oud en alles wat daar tussenin zit.

Iedereen kreeg een plaats toegewezen, alles was keurig georganiseerd. De tafel was al feestelijk gedekt met lekkere hapjes , een fles water, frisdrank en wijn en het feest kon beginnen. Het eten bestond uit: soep, aroz do marisco (pittig gekruide rijst met krab, garnalen en schelpjes), gebakken aardappeltjes met vlees en salade en ijs toe. Daarna kon iedereen een kopje koffie halen met of zonder borreltje, kerstbrood en Portugese oliebollen (ja ook hier hebben ze die, alleen wel een beetje anders van smaak).
Tussen al het eten en drinken door kon men zich uitleven door een dansje te wagen onder de klanken van de Nova Banda, wat wij natuurlijk ook hebben gedaan. Gelukkig hebben we daar geen filmpje van, het ritme is niet te vergelijken met een foxtrot of een rumba en de mensen om ons heen moesten af en toe wel een beetje om ons lachen...
De champagneflessen werden overvloedig uitgedeeld en na het aftellen knalden de kurken door de lucht. Toen was het tijd voor het openen van het geheimzinnige zakje dat al bij binnenkomst op tafel lag. Er werd ons verteld dat de 12 rozijnen die erin zaten symbool staan voor de 12 maanden die komen gaan. Je kunt ze een voor een opeten met daarbij 12 maal een intentie voor de tijd die aanbreekt. Een prachtig Portugees ritueel waar een ieder ook veel aandacht aan besteedde.


Daarna weer dansen, wat ook echt bijna iedereen doet, oud én jong! En toen was het tijd voor de klapper van de avond: Het Buffet!
Dat bestond uit: 75m² toetjes, fruit, garnalen, kazen, hammen, speenvarkens..


Helaas konden deze twee kaaskoppen niets meer op, maar de meeste gasten aten alsof ze nog niets gegeten hadden.


Wij kijken terug op een heel leuk Portugees begin van 2013.


We wensen iedereen een heel mooi, warm en fijn 2013 toe!