Portugezen aan de Hollandse winterkost

Ga terug

In het hoogseizoen zijn wij als B&B-eigenaren druk met gasten en praten wij vrijwel alleen Nederlands. In de winterperiode hebben wij wat meer tijd om ons Portugees op te halen en onze contacten met bevriende Portugezen op te pakken. Gisteren hadden wij vier Portugese gezinnen uitgenodigd,een heuse Hollandse wintermaaltijd bereid en hebben we met 14 mensen een reuze gezellige lunch (almoço) gehad.


Het voorgerecht bestond uit erwtensoep en roggebrood met spek mét een glaasje Beerenburg, wat ze erg apart vonden om dit bij de soep te serveren!  
Daarna konden ze zelf naar hartenlust opscheppen van de boerenkool met spekjes en worst (de Hema rookworst vonden ze geweldig) en hutspot met hachee, waarbij de potjes mosterd en de augurken natuurlijk niet ontbraken!


Omdat we nu inmiddels wel weten dat een Portugese maaltijd zonder Sobremesa (toetje) maar een halve maaltijd is, hadden we zelf  een appeltaart, bitterkoekjestaart en sinaasappeltulband gebakken. Een Hollandse boterkoek, zelfgebakken koekjes en Pastéis de Feijão (uit Torres Vedras) van onze gasten maakten het geheel compleet.
De zeer voedzame maaltijd werd afgesloten met een Nederlands kopje koffie en een Portugees likeurtje.


Voor hen was het een eerste kennismaking met deze gerechten, alhoewel er wel enige gelijkenis was met de erwtensoep, die wel wat weg heeft van de Sopa de Pedra.


Dat ze helemaal vol  (cheija)  zaten zal wel duidelijk zijn! Er bleef zoveel over dat wij deze winter er in ieder geval warmpjes bij zitten met onze Hollandse winterkost!
Ana Mare (5 jaar) vond de Hema rookworst het aller-lekkerste!


Rob&Nan enThijs&Rianne: reuze bedankt voor het meenemen van de echte boerenkool, de worsten , boterkoek en niet te vergeten de echte Friesche Beerenburg!