De stad van de Tempeliers

Ga terug

In de 12e en 13e eeuw hielpen de tempeliers (half krijger, half monnik) de Portugezen bij hun strijd tegen Moorse ‘ongelovigen’. Ze werden hiervoor beloond met grote stukken land en veel politieke macht. Kastelen, kerken en steden werden gebouwd onder hun bescherming.
Het vierkante kruis, embleem van de orde van de tempeliers en later de Christusorde, is overal in het grote complex van de tempel, het klooster en het kasteel terug te vinden.
Heel bijzonder is de Charola, de oorspronkelijke tempelierskerk gebouwd in de vorm van een zestienhoekige trommel en gebaseerd op de rotonde van het Heilig Graf in Jeruzalem. De schilderijen, de fresco’s en het vergulde beeldhouwwerk onder de koepel zijn zorgvuldig gerestaureerd.
In heel Portugal werden de tempeliers in 1314 vrijgesproken en veranderden ze hun naam in de ridders van Christus.


U kent vast het gezegde 'Drinken als een tempelier', dat stevig drinken betekent. Maar er steekt ook nog iets ander achter dit volksgezegde. Binnen deze ridderorde waren de alchemisten op zoek naar de levenselixir. Vandaar dat vele moderne dranken verwijzen naar plaatsen waar de tempeliers gevestigd waren zoals bijvoorbeeld in Cognac, Champagne en Cider.
Ook ‘zand erover’ is een volksgezegde dat betekent ‘iets bedekken om het geheim te houden’. Het komt van de tempeliers, de alchemisten. Om hun wetenschappelijke activiteiten geheim te houden zat er een leerling op het dak. Zodra hij onraad zag, wierp hij zout in de schouw zodat het vuur beneden ging opvlammen. Vlug werd dan alles in de grond verborgen, planken erover gelegd om er dan zand over te gooien.


Heel mooi is het om vanuit het stadje naar boven te lopen over de oude gladgesleten kobbelkeitjes en langs de begroeide muren, wentelend naar boven. Als dit u niet zo aantrekt, kunt u met de auto naar boven rijden, vlak voor het kasteel is een parkeerplaats, en daar met de bezichtiging beginnen.