Limoenen-oogst

Ga terug

Onze citrusboomgaard, met in totaal 30 bomen, hebben we aangeplant toen we hier net woonden. In het voorjaar kunnen we al een paar jaar de vruchten ervan plukken. Als rasechte Hollanders blijft dit iets ongewoons om sinaasappelen, citroenen, mandarijntjes en limoenen uit eigen tuin te kunnen oogsten!


In Nederland hadden we al een grote moestuin en ook veel fruitbomen, zoals appel, pruim en perzik. In 2009 hebben we meteen de grote citrusboomgaard aangelegd met de meest voorkomende bomen. De laatste jaren geven ze al veel fruit, zelfs de grapefruit draagt dit jaar heel veel fruit. We hebben ze niet in de eerste plaats om het fruit maar meer omdat we deze bomen zo prachtig vinden. Als ze bloeien dan geurt ons hele terrein naar de zoete aromatische geur van de sinaasappelbloesem. Daarnaast is het prachtig om de vruchten te zien groeien, rijpen en ja tenslotte ook om te plukken.


Uitzonderlijk is dat de citroen en limoen het gehele jaar door bloeit en tegelijkertijd vruchten geeft. Dus, ja, wie weet staat een van ons over een tijdje wel op de markt in Caldas da Rainha!


De limoenenoogst was wel erg groot dit jaar, er zaten maar liefst 50 limoentjes aan een boompje! Gelukkig hadden we van onze collegas uit de Algarve van B&B Cas al Cubo een hele goede tip gekregen! Alle limoenen hebben we meteen geraspt en in een doosje in de vriezer gelegd, nu kunnen we dit rasp gedurende het gehele seizoen gebruiken voor het maken van cake en taart. Daarna werden de limoentjes uitgeperst en het sap in ijsblokjeslaatjes gedaan waarna dit ook ingevroren werd. Een prima basis voor een lekkere dressing of voor een heerlijke mojito!