Vuurtje stoken

Ga terug

Er zijn van die dagen in de winter dat je overal in onze regio de rookpluimen omhoog ziet komen. Dat zijn dan dagen waarop het weer gunstig is om snoei- en ander afval te mogen verbranden op je eigen terrein.


Maar voordat je zelf een vuurtje mag gaan stoken, moet er eerst natuurlijk wel een vergunning voor aangevraagd worden. In Portugal zijn ze dol op formulieren en papieren met stempels. Dus op tijd naar de Camara (gemeente) met alle benodigde bewijzen op papier in je zak want als er een bewijs ontbreekt mag je gewoon de volgende dag weer terug komen. Ronald was gelukkig goed voorbereid op pad gegaan en kreeg het bewijsje mee (is gratis). Je mag dan tot uiterlijk 31 mei op je eigen terrein afval (dit is vaak snoei- en tuinafval) verbranden mits het niet warmer is dan 25 graden en het niet harder waait dan 25 km per uur. Je moet het dan wel een dag van tevoren aan de Bombeiros (brandweer) melden dat je gaat stoken.


Onze tuinman, Sr. Antonio, had het hele seizoen al mooie grote stapels (wel een stuk of vijf) gemaakt in onze voormalige boomgaard en op een dag kwam hij de afvalhopen verbranden. Gewapend met riek en toch ook een vloeistof om het proces een handje te helpen is hij de hele dag bezig geweest om het netjes te verbranden. Best een zwaar werk omdat er steeds weer hout op het vuur geschept moet worden. Er bleef niets anders over dan een aantal mooie ronde plekken met een grijze laag as. 


Opgeruimd staat netjes!